maanantai 11. toukokuuta 2015

Tänään olin voimakas ja iloksenne patonki-resepti

Leikin itse suurella halolla ja kannoin sitä voimakkaana kuin Herkules. Tildalla oli pallo. Molemmat olimme sitä mieltä että oma lelu on huomattavasti parempi kuin toisen, emmekä kiistelleet laisinkaan.
Olen saanut upean rusetin lahjaksi ja omistajani sanoi että olen kuin pikku prinssi
Omistajani teki illalla patonkitaikinan. Sain olla valvomassa, että hän tekee ohjeen mukaisesti
Välillä minä ja Tilda kerjäsimme pieniä maistiaisia. Omistajamme sanoi, ettei ruokaa saa napsia ennen kuin se on valmista. Se vähän harmitti erityisesti pikku-Tildaa.
Tässä valmis taikina ja se on varmasti nyt oikeanlaista. Se pistetään jääkaappiin yöksi.


Patongin ohjeessa omistajani salaisessa reseptikirjassa lukee "Patonki. Ei saa ostaa kaupasta pitää tehdä itse". Jos haluatte aamulla tuoretta leipää, laittakaa patonkitaikina illalla tulemaan.

4 hyvää patonkia:

Illalla laitettavat ainekset:

7½ dl jauhoja (kannattaa laittaa kahta eriä esim. vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja, 3-viljan jauhoja, hiivaleipäjauhoja tai mitä vaan, sekaan voi heittää myös yrttejä tai siemeniä maun mukaan)
3½ dl vettä
1½ tl suolaa

1. Sekoita ainekset keskenään, vaivaa taikinaa kunnes se on tasalaatuinen pallero
2. Laita elmukelmua tiukasti astian päälle ja sitten taikina jääkaappiin yön yli tai noin 12h.

Aamulla lisää taikinaan nämä:
½ dl lämmintä vettä + 10g tuorehiivaa
1 dl vehnäjauhoja

3. Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää se ja vehnäjauhot taikinaan. Vaivaa kunnolla 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna olla lämpimässä vesihauteessa (esim. tiskialtaassa) 2h.
4. Vaivaa kuplat pois taikinasta. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa neljään osaan. Tee jokaisesta osasta vuorotellen pitkän suorakulmion muotoinen ja sitten pyöritä patongin muotoisiksi. Jätä taitekohta alle. Anna olla liinan alla 45 minuuttia.
5. Tee patonkeihin viillot ja paista keskitasolla 225'c noin 17 minuuttia, riippuu hiukan kuinka paksuja patonkisi ovat. Kun laitat patongit uuniin, niin samalla kaada 1 dl vettä puhtaalle pellille uunin alatasolle. Se höyrystyy ja tulee hyvä pinta, aivan kuin oikeassa leipomossa.

Jos olette onnekkaita saatte huomenna kuvia tuoreista patongeista :)