lauantai 2. toukokuuta 2015

Iloista vappua

Meillä syötiin itse tehtyä perunasalaattia, prosciuttoa ja muita hyviä leikkeleitä, juustoja, simaa ja churroja. Kaikki oli herkullista  ja oli mukavaa kun minua varten oli nähty taas näin paljon vaivaa. Olenpa onnekas!

Tehkää itse perunasalaattia. Se on parempaa: tuoreempaa, maukkaampaa ja terveellisempää. Ette suostu enää ostamaan kaupan perunasalaattia, kun olette kerran tehneet tätä. Tällä ohjeella tulee iso annos, esimerkiksi kahdeksalle sopivasti. Toisaalta tätä ei kannata tehdä pientä määrää, koska säilyy jääkaapissa kyllä ja isokin määrä kuluu parissa päivässä pois :)

Saaran perunasalaatti

11 keitettyä siikli perunaa, normaalikokoisia
3 vihreää omenaa
1/3 purkillista voileipäkurkkuviipaleita TAI 2 kokonaista maustekurkkua
2 pienehköä sipulia
1 purjosipuli
3 tl suolaa
2 tl valkopippuria

4 dl kermaviiliä
4 tl sitruunamehua
2 rkl sinappia
2 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria

1. Kuori ja keitä perunat. Kuori omenat ja sipulit. Leikkaa purjosta päädyt pois.
2. Pilko 1x1 cm kokoisiksi tai pienemmiksi: perunat, omenat, kurkut, sipulit, purjosipulit. Laita suureen kulhoon. Suola ja valkopippuri päälle.
3. Sekoita kermaviiliin sitruunamehu, sinappi, hienonnettu valkosipuli ja sokeri.
4. Kaada kermaviiliseos perunasalaattiin, anna olla jääkaapissa kunnes on viileää. Parhaalta maistuu, kun antaa maustua yön yli.

***

Todella hyvä ohje saada viisi litraa hyvin onnistunutta simaa miellyttävällä lime tujauksella. Voit tehdä tätä kesällä tai ensi vappuna.

5 litraa vettä
8 dl fariinisokeria
4 luomusitruunaa
4 limeä
Pikkuruinen palanen tuorehiivaa
Rusinoita

1. Keitä vedet ja kaada puhtaaseen ämpäriin, lisäksi sokerit.
2. Veden jäähtyessä pese sitruunat ja limet kuuman veden alla harjalla, ja sitten kuori värikästä kuorta parhaasi mukaan kulhoon. Viipaloi hedelmät ja poista niistä loput kuoret, päädyt ja siemenet: vain hedelmäliha jää.
3. Kun vesi-sokeri on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, laita sinne hedelmien värikkäät kuoret ja hedelmälihat, sekä liuota hiiva pieneen määrään vettä ja sekin ämpäriin. Sekoita ja anna olla vuorokauden.
4. Seuraavana päivänä siivilöi ja pullota sima. Ämpäriä ei kannata enää sekoittaa, hiivat on pohjalla. Hyvä keino oli pistää siivilä suuren kannun päälle, ja siivilään vielä suodatinpussi (tai harsoa), eli siivilöidä ensin koko ämpärillinen kannuun. Kannusta voi sitten kaataa suoraan pulloihin siivilöityä simaa. Pulloihin voi laittaa teelusikallisen sokeria ja muutaman rusinan.
5. Sima valmistuu nopeammin lämpimässä, meillä pistettiin jääkaappiin maanantaina ja viikonloppuna oli oikein hyvää simaa. Ohjeissa sanotaan, että sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan, mutta meillä rusinat nousevat aina heti.